05 februari '24

Zonnepanelen huren? Je kan beter lenen!

Als je te weinig eigen spaargeld hebt, of liever nog een potje achter de hand houdt dan te investeren in zonnepanelen, kan het huren van zonnepanelen een uitkomst bieden. De energieprijzen zijn namelijk hoog, en de kosten voor zonnepanelen zijn aanzienlijk afgenomen de laatste jaren. Wie zonnepanelen huurt, kan dus direct honderden euro’s per jaar gaan besparen op zijn energierekening! Klinkt mooi, toch?

Klinkt zeker mooi, ware het niet dat er tegenwoordig veel betere oplossingen op de markt zijn. Want wie weinig spaargeld heeft, kan ook naar het Nationaal Warmtefonds stappen. Of hij vraagt een duurzaamheidslening aan bij zijn gemeente. Veel gemeentes bieden namelijk de optie om voor een sterk gereduceerde rente te lenen voor verduurzaming van je woning (1,7% rente ten tijde van schrijven van dit blog in 2024). Daarmee ben je vele malen goedkoper uit dan met huren, en bespaar je dus ook nóg veel meer op je maandelijkse energiekosten.

Wat voor jou de voordeligste optie is, hangt natuurlijk af van je persoonlijke situatie. Maar stel dat je minder dan 60.000 euro per jaar verdient. Dan kan je bij het Nationaal Warmtefonds lenen zonder rente. Voor een gemiddeld zonnepanelensysteem van 10 panelen, dat normaal zo’n vijf duizend euro kost, betaal je bij een looptijd van 15 jaar dan nog maar drie tientjes in de maand. En daarmee gaat je energierekening gemiddeld met meer dan honderd euro per maand omlaag. Hoezo eigenlijk, ‘Geld lenen kost geld’?!

Hoe het kan dat lenen zoveel goedkoper is dan huren? Daar zijn drie goede redenen voor.

  1. (1) Geen BTW
    Ten eerste profiteer je bij lenen van het BTW-nultarief, waardoor je géén 21% BTW betaalt die je bij huren wel gewoon op tafel moet leggen.
  2. (2) Gunstige rente
    Ten tweede moeten verhurende partijen zelf geld lenen, maar krijgen daarbij niet het voordeel van rente-sponsoring door de overheid. En die rente is verstopt, dus kan je ook niet aftrekken van je inkomstenbelasting, terwijl dat met een eigen lening vaak wel kan.
  3. (3) Verstopte diensten
    Tot slot zitten er bij huren vaak veel verstopte diensten waar je helemaal geen gebruik van maakt. Die verzekering bijvoorbeeld, is vaak gewoon al vast onderdeel van je opstalverzekering.

 

Het is dan ook eigenlijk vreemd dat iemand die adverteert met een lening daar een waarschuwing bij moet plaatsen, terwijl je voor huren méér betaalt en de looptijden van de contracten minstens net zo lang zijn. En dan zijn de zonnepanelen bij huren nog niet eens van jou. RTL Nieuws spreekt zelfs over ‘gratis geld’ wie kiest voor een lening, en volgens hen juicht zelfs het Nibud toe om te lenen voor zonnepanelen.*

We snappen ook dat geld lenen spannend is. En dat het belangrijk is om je er eerst even goed in te verdiepen voor je een lening aangaat. Dat doe je ook als je leent voor een huis (alleen noemen we het dan een hypotheek). Hier is een goed begin: doorloop eens onze zonnepanelen Bespaarcheck. Of plan een gratis gesprek met onze zonnepanelenadviseurs – zij denken ook graag met je mee over de financiering!

* Zonnepanelen gratis geld salderen lenen rendabel (19-mei-2023)

Bereken direct hoeveel jij kunt besparen met zonnepanelen

Plan een gratis adviesgesprek