05 februari '24

Dak op het noorden

Natuurlijk wil iedereen graag een dak op het zuiden voor zijn zonnepanelen, maar dat is helaas niet voor iedereen weggelegd. (Ik woon zelf in Amsterdam, en zou graag een tuintje willen op het zuiden, maar daar zijn er helaas nog minder van). Dus wat nou als je alleen een dak op het noorden hebt? Kan je dan maar beter stroom blijven kopen van het net, in plaats van zonnepanelen te nemen? In de praktijk blijkt dat gelukkig mee te vallen.

Zonnepanelen zijn namelijk zo in prijs gedaald de laatste jaren, en qua techniek alleen maar beter geworden, dat ook een dak op het noorden steeds vaker een prima investering blijkt. Want vaak valt er genoeg licht over nok om je zonnepanelen aan het werk te krijgen. Het is wel wat indirecter (diffuser) licht dan bij panelen op het zuiden, dus is het belangrijk dat je N-type zonnepanelen neemt en een goede omvormer kiest. Of laat je adviseren door een Zon-X zonnepanelenadviseur, want die weten daar alles van.

Er zijn wel een paar dingen die belangrijk zijn om de dakgeschiktheid te bepalen. Zo moet je dak niet te schuin lopen, en mogen er niet teveel schaduw objecten rondom je dak staan. Maar neem bijvoorbeeld een dak stijf op het noorden, met een hellingshoek van 35 graden en zonder schaduw. Dan brengen je zonnepanelen nog altijd 60% op ten opzichte van de perfecte opstelling van 35 graden gericht op het zuiden. En maar een kwart minder dan een dak met dezelfde hellingshoek op het westen. Bovendien: een tikkie meer naar het noordwesten, of nog een tikkie minder schuin,  leveren als snel nog een paar procentjes winst op.

Hierbij een rekenvoorbeeld uit de praktijk. Toevallig van mijn eigen ouders, die altijd dachten dat zonnepanelen voor hen niet rendabel zouden zijn, omdat hun goede kant onder beschermd stadsgezicht viel, en ze daarom terug moesten vallen op hun dak op het noorden.

Ze konden acht Jinko Solar N-type zonnepanelen laten plaatsen van 430 WP, met Enphase micro-omvormers, voor 4.500 euro. Hun dak bleek niet op het noorden, maar op het noordwesten te liggen, met een hellingshoek van 35 graden, en dus een opbrengst van 65% ten opzichte van het perfecte dak. Daarmee gingen ze nog altijd ruim 2200 kWh per jaar opwekken. Met de huidige energieprijzen van gemiddeld 37 ct per kWh levert ze dat 827 euro per jaar aan stroom op. Conclusie: zonnepanelen in zes jaar terugverdiend. En met een fabrieksgarantie van 25 jaar op zowel de panelen als de omvormers betekent dat sowieso nog 19 jaar aan gratis stroom daarna… En 19 jaar x 827 euro gratis stroom is gelijk aan… hele blije ouders 😊

Heb je ook een dak op het noorden? En wil je weten hoeveel jij kan besparen op je energierekening met zonnepanelen? Doorloop dan eens onze Zonnepanelen Bespaarcheck. Of plan een gratis adviesgesprek met onze zonnepanelenadviseurs – zij denken ook graag met je mee over de financiering van je zonnepanelen!

Bereken direct hoeveel jij kunt besparen met zonnepanelen

Plan een gratis adviesgesprek