15 mei '24

Terugleverkosten en wat doet het met het rendement op zonnepanelen

Terugleverkosten en wat doet het met het rendement op zonnepanelen

Het begint ondertussen wel duidelijk te worden dat de energieleveranciers eigenhandig de salderingsregeling gedeeltelijk aan het afschaffen zijn. De meeste energieleveranciers rekenen tegenwoordig terugleverkosten, en degenen die dat nog niet doen zullen zeer waarschijnlijk volgen. Dus de vraag is: wat doet dat met het rendement op zonnepanelen?

Het korte antwoord: het rendement op zonnepanelen blijft nog steeds torenhoog.

Het wat langere antwoord en de verklaring:

  • De gemiddelde stroomprijs is op dit moment 34 ct / kWh, en de gemiddelde terugleverkosten zitten rond de 10 ct / kWh.
  • Dat betekent: De stroom die je direct verbruikt is op dit moment 34 cent waard, en de stroom die je saldeert nog altijd 24 cent per kWh.
  • Bij een gemiddeld direct verbruik van 30% kom je dan op een gemiddelde waarde van jouw stroom van 27 ct / kWh.
  • Stel je neemt 10 glas-glas zonnepanelen met Enphase micro-omvormers (een top systeem), dan levert dat zo’n 4000 kWh per jaar op, en dat komt bij deze stroomprijs neer op 90 euro aan stroomopbrengsten per maand
  • De investering die daar tegenover staat? 37 euro per maand voor grootverdieners, en 29 euro per maand voor mensen met een modaal inkomen.
  • Met andere woorden: Drie tientjes in de maand investeren, om er negen tientjes per maand voor terug te krijgen. Dat is een rendement van 141% tot 224% (!!) En een top-systeem zonder omkijken, want micro-omvormers en garantieperiodes van 25 jaar…

Conclusie? Zonnepanelen blijven ook mét terugleverkosten een hele goede investering. Ook als je zelf de investering niet kan doen, want daarvoor hebben we het Warmtefonds en Zon-X. Dus als je ze nog niet hebt, zorg dan dat ze zo snel mogelijk op je dak komen te liggen, want de zon gaat NU schijnen!

Plan direct een afspraak in voor een gratis adviesgesprek via https://www.zonx.nl/afspraak-maken/

Bonus: Vier tips om je terugleverkosten te beperken

  1. Shoppen loont! Dus blijf niet klakkeloos bij je eigen energieleverancier, maar kijk even rond wie voor jou het beste aanbod heeft.
  2. Sluit snel nog even een vast contract af voor je zonnepanelen neemt. Misschien niet helemaal fair naar de energieleverancier, maar dat is het eigenhandig afschaffen van de salderingsregeling ook niet. Dus wij vinden dat het kan 🙂
  3. Overweeg een dynamisch energiecontract. Want met een dynamisch energiecontract heb je helemaal geen terugleverkosten, maar wordt je gesaldeerd op basis van de stroomprijs op dat moment. Op de lange termijn de meest voordelige keuze, maar je moet wel zelf de schommelingen in energiekosten kunnen en willen opvangen.
  4. Zorg voor een slimme opstelling van je zonnepanelen. Als je je zonnepanelen zo neerlegt dat ze hun stroom verspreid over de dag opwekken, bijvoorbeeld in een oost-west opstelling, zorg je ervoor dat je meer stroom direct verbruikt en dus ook minder terugleverkosten hoeft te betalen. Onze adviseurs kunnen hier uiteraard meer over vertellen dus boek een afspraak als je meer wil weten.

Bereken direct hoeveel jij kunt besparen met zonnepanelen

Plan een gratis adviesgesprek