Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de antwoorden op vragen die ons vaak gesteld worden. Niet gevonden wat je zocht? Neem dan contact met ons op.

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt hangt af van je energieverbruik. Het beste rendement haal je door precies zoveel stroom op te wekken als je zelf ook verbruikt. Meer opwekken heeft geen zin, omdat terug leveren aan het net minder oplevert dan het kost om op te wekken. En minder opwekken is ook zonde. De zonnepanelen moeten natuurlijk nog wel op je dak passen – kijk dus samen met onze zonnepanelenadviseurs wat in jouw situatie de slimste keuze is.

Bij Zon-X vinden we dat je beter kan vragen wat zonnepanelen je opleveren, want als je het slim speelt ga je al besparen vanaf dag 1 😊 Maar we snappen ook dat je wil weten hoe groot de investering is. Daarom hierbij een rekenvoorbeeld:

Met een gemiddeld systeem van 10 zonnepanelen wek je rond de 3.700 kWh aan stroom op per jaar, wat bij de huidige energieprijzen gelijk staat aan zo’n 1.350 euro per jaar, oftewel 113 euro per maand. Voor dat systeem betaal je bij ons 5.000 tot 6.000 euro, inclusief plaatsing, dus na iets meer van vier jaar heb je de volledige investering alweer terugverdiend, en wek je nog zo’n twintig jaar gratis stroom op!

Je kan ook financieren met een lening, bijvoorbeeld bij het Warmtefonds. Stel je leent voor 15 jaar tegen een rentepercentage van 4,5%, dan betaal je 40 tot 48 euro aan aflossing + rente per maand. Daarmee bespaar je meteen 113 euro per maand op je energierekening, dus je gaat er netto meteen op vooruit, en je houdt je spaargeld lekker op de bank!

Laat die energietransitie maar komen dus!

Er zijn veel door de overheid gesponsorde regelingen om zonnepanelen te kopen als je geen eigen spaargeld hebt, tegen gunstige voorwaarden. Het Warmtefonds bijvoorbeeld, waar je soms zelfs kan lenen met 0% rente (!) als je minder dan 60.000 euro per jaar verdient. Of een duurzaamheidslening via je gemeente of provincie, met een rente van 1,6%. Neem contact op met Zon-X als je even wil sparren hierover, we denken graag met je mee!

In de meeste delen van Nederland kunnen we binnen 4 tot 6 weken installeren, vanaf het moment dat jij akkoord geeft op de offerte.

Zonnepanelen zijn ondertussen zo goedkoop geworden, dat je ook zonder salderingsregeling kan besparen op je energierekening. Maar hoe langer je nog kan meeprofiteren van de salderingsregeling, hoe beter natuurlijk! Dus we raden aan om niet te lang te wachten met zonnepanelen. Wil je wel, maar heb je op dit moment onvoldoende spaargeld om de investering te doen? Onderzoek dan de mogelijkheden om een lening af te sluiten, hier bestaan vaak hele goede overheidsregelingen voor.

Als je in staat bent om zelf de investering in zonnepanelen te doen, dan is dat vaak voordeliger dan lenen. Maar als je onvoldoende spaargeld hebt, of liever nog een extra buffertje aanhoudt, dan kan het slim zijn om te lenen. Op die manier begin je wel nu al met besparen op je energierekening, en profiteer je nog maximaal van de salderingsregeling.

BTW terugvragen voor zonnepanelen is niet meer nodig. Sinds 1 januari 2023 is het nultarief ingevoerd op zonnepanelen voor particuliere woningeigenaars, waardoor je geen BTW meer betaalt en dus ook geen BTW hoeft terug te vragen.

Zowel huren als lenen hebben het voordeel dat je vanaf dag 1 gaat besparen op je energierekening, en dat je geen eigen spaargeld in hoeft te leggen. Huren blijkt in de praktijk echter vaak duur. Voor vergelijkbare looptijden (meestal 10 of 15 jaar) zijn de maandelijkse kosten bij een lening meestal veel minder dan bij huren. Dat komt ook omdat je bij huren wél 21% BTW betaalt (tegen 0% bij lenen) en de rente op je lening meestal aftrekbaar is van de belasting.

Vaak is het niet nodig om je zonnepanelen apart te verzekeren, omdat ze bij de meeste verzekeringen worden meegenomen in je opstalverzekering. Zorg er wel voor dat je je zonnepanelen aanmeldt bij je verzekering, omdat de waarde van je huis stijgt bij het plaatsen van zonnepanelen en dit kan van invloed zijn op de premie die je moet betalen.

De prijzen van zonnepanelen zijn tegenwoordig zo laag, dat zelfs daken op het noorden steeds vaker geschikt zijn om zonnepanelen op te plaatsen. Je dak moet dan niet te schuin lopen (hoe platter hoe beter), en let erop dat je het juiste type zonnepanelen kiest. Sommige zonnepanelen werken namelijk beter bij diffuus licht, wat vaker voorkomt op noordelijke daken. Bij Zon-X maken we daarom gebruik van N-type zonnepanelen, die presteren beter in omstandigheden met minder direct licht. Hiermee zit je dus altijd goed!

Het klopt inderdaad dat zonnepanelen elk jaar een stukje beter worden. Maar de ontwikkeling gaat niet meer zo snel dat het loont om te wachten. Bovendien zijn er juist nu nog een aantal hele aantrekkelijke regelingen waar je gebruik van kan maken: geen BTW, de salderingsregeling, en aantrekkelijke duurzame leenmogelijkheden. Zo bespaar je al gauw 1.000 euro per jaar op je energierekening! Zonde om te wachten dus!

Zolang de salderingsregeling nog van kracht is, heb je meestal nog geen thuisbatterij nodig. De thuisbatterij kan wel slim zijn als je veel last hebt van net-congestie, omdat je dan kan voorkomen dat je zonnepanelen uitschakelen op het moment dat de zon net lekker schijnt. Bovendien gaat de ontwikkeling van thuisbatterijen nog zo snel, dat we denken dat je beter nog even kan wachten als je die mogelijkheid hebt.

Staat je vraag hier niet tussen?

Neem contact op

Bereken direct hoeveel jij kunt besparen met zonnepanelen

Plan een gratis adviesgesprek